Tips voor schrijvers

Een boek is zo veel meer dan jouw gedachten en hersenspinsels op papier.
Daarom hierbij een aantal tips van ons.
Wij wensen je veel schrijfplezier en inspiratie toe!

Oh ja! Voor we het vergeten…
Als jouw manuscript klaar is, stuur het dan gerust naar info@bullseyepublishing.nl zodat we kunnen bekijken of het bij ons fonds past.

Weet wie je lezer is, bepaal je doelgroep
Bepaal bij het schrijven, het liefst voordat je begint, wie je doelgroep is.
Net als met ondernemen, ‘iedereen’ is geen doelgroep.
Ga op onderzoek uit en kom erachter wat de lezers van jouw boek met elkaar gemeen hebben. Hoe bepaal je jouw doelgroep? Onderstaand enkele vragen die je kunnen helpen:
– is jouw boodschap / verhaal bestemd voor mannen of voor vrouwen?
– zijn het volwassenen of kinderen?
– in welke leeftijdscategorie valt jouw doelgroep?
– heeft jouw lezer een probleem, dat jij met je boek kunt oplossen?
– is jouw boek voor de zakelijke markt, het onderwijs of bv. voor privé gebruik?
– wat vinden jouw lezers belangrijk aan een boek, en wat willen ze lezen?

Zorg ervoor dat jij je doelgroep aanspreekt (van vormgeving tot aan boodschap).
A.d.h.v. de doelgroep kun je zelf (of samen met je uitgever) alvast een (ruw) marketingplan opstellen.

Wees zichtbaar
Zorg ervoor dat je al voor het boek er is zelf zichtbaar en vindbaar bent voor jouw doelgroep.
Zet een website (als auteur of met de boektitel) online, activeer een social mediakanaal (Facebook, Instagram etc.), zorg voor een professioneel e-mailadres zodat mensen je weten te bereiken, schrijf een maandelijkse nieuwsbrief, een blog of maak een vlog, upload een video of podcast.
Je kunt het hebben over datgene wat je op dat moment aan het schrijven bent, over het proces waar je in zit, of over actualiteiten omtrent het thema waarover je schrijft. Laat zien dat jij een expert bent. Bouw een band op met jouw doelgroep.
Creëer SEO (dit zijn woorden waarop jij of je boek gevonden kan worden op het internet) door jouw verhaal te delen op het internet. Wees hier dan ook heel consequent in. Gebruik bijvoorbeeld altijd de volle titel van je boek (ook bij hashtags) en kort niet af.
En misschien wel het belangrijkst, blijf constant informatie toevoegen. De tijd van statische websites als ‘visitekaartje’ ligt ver, ver achter ons…

Moodboard
Maak eens een moodboard over het verhaal dat je schrijft, of wil schrijven.
Dit is een visuele collage van afbeeldingen en/of tekst die alles te maken hebben met jouw verhaal. Bijvoorbeeld plaatjes van draken en kastelen voor een fantasieboek, of knipsels van je favoriete dier(en) voor in je kinderboek.
Je zult zien, door het moodboard boven je ‘schrijftafel’ te hangen kom je sneller in je ‘schrijfmodus’.

Weet hoe op te bouwen
Schrijf jij een verhalend verhaal (bv. een roman, een fantasieverhaal, een sprookje, een thriller) weet dan dat er een bepaalde gouden structuur is die feitelijk in elk verhalend verhaal terug komt. De man die deze structuur in beeld bracht is Joseph Campbell. Deze structuur wordt ook wel ‘De reis van de held’ genoemd. Google maar eens voor meer informatie, er staat een veelvoud aan materiaal online.

Neem je lezer mee
Trek de lezer mee in jouw verhaal.
Schrijf in de tegenwoordige tijd om de lezer op dit moment aan te spreken. Voor de lezer vindt jouw ‘avontuur’ in het hier en nu plaats. Niet gisteren, niet vorig jaar, nu.
Door in de verledentijd te schrijven creëer je afstand.
Zoek de juiste balans tussen ‘show and tell’. Vertel feiten (tell) maar leuk het verhaal ook op voor de leesbaarheid (show). Show bestaat uit situatie beschrijvingen (de geur van vers gemaaid gras, of het geluid van knisperend grind op het tuinpad). Show schrijf je met al je zintuigen. Belangrijk is dat beide (show and tell) in een goed evenwicht aanwezig zijn in jouw verhaal, te veel tell zorgt voor een belerend werk, te veel show zorgt voor een onduidelijke samenhang.