Goedemorgen mangoboer !

Kweek jij je mango’s in IJsland of in Peru ? 🥭

Stel je voor dat ik in IJsland woon en een passie heb voor het groeien van mango’s. Ik bestel enkele zaden en stop die in de koude IJslandse grond. Wat denk je dat er zal gebeuren?
Niets. Er zal niets groeien. Want in IJsland kunnen mangozaden nu eenmaal niet zomaar in de grond groeien.

Maar… ik ben een harde werker en bovendien zeer gemotiveerd om dit idee te laten slagen. Ik besluit een broeikas te bouwen en zodra ik de juiste klimaatomstandigheden gevonden heb, plant ik de zaden.
En ziedaar… mijn mangobomen beginnen te groeien ! 🌱
Weldra zal ik mango’s kunnen plukken 🥭

Mijn mango broeikas vraagt echter mijn constante aandacht.
De temperatuur en het kasklimaat moet ik constant bewaken, evenals de voedingsstoffen en het water dat telkens bijgegeven dient te worden. Ik blijf constant in de weer om de juiste condities te houden, ik heb het er enorm druk mee.

Een vriendelijk ogende man houdt me in de gaten.
Op een dag nodigt hij me uit om samen met hem naar Peru te gaan. Hij vraagt me alleen om een paar mangozaden mee te nemen. Nieuwsgierig ga ik met hem mee, eenmaal aangekomen vraagt hij me de mangozaden in de grond te stoppen. Al snel zie ik dat er zonder enige inspanning kleine mangobomen beginnen te groeien, en na korte tijd kunnen we ze al plukken en eten! Ik kom tot de conclusie dat ik in Peru helemaal geen broeikas nodig heb om mijn passie uit te oefenen, mango’s groeien in Peru als vanzelf !

Moraal van het verhaal ?
Alles wat in het juiste kader zit, zal vanzelf groeien.

Welke broeikassen heb jij voor jezelf opgezet?
Waar gaat al jouw tijd en energie naartoe, om de zaak maar (krampachtig) draaiende te houden?
Wil je dit vol blijven houden? Of is er iets wat je nu kunt veranderen om jouw leven soepeler te laten verlopen?
Bouw jij een broeikas in IJsland of verhuis je naar Peru?

Lees er meer over in de uitgave: ‘Goedemorgen! Wat gaat jouw dag bijzonder maken?’ (Hoofdstuk 3, IJsland of Peru) van Charles Ruiters| ISBN : 9789491920745