Verhalenvertellers gezocht…

Onze kinderen en kleinkinderen groeien van kleins af aan op met sprookjes.
Maar wat zijn sprookjes eigenlijk?
Het woord ‘sprookje’ komt van het middeleeuwse woord ‘sproke’ dat verhaal of vertelling betekent. Daar waar de verhalen van oudsher vooral gericht waren op (ongeletterde) volwassenen, kennen we sprookjes nu vooral als kinderverhalen met belangrijke levenslessen.

Een sprookje is van oorsprong een mondeling overgeleverd volksverhaal waarin magie een rol speelt en een beroep wordt gedaan op de fantasie van de lezer of luisteraar. Zowel fabels, verhalen waarin dieren menselijke eigenschappen worden toegeschreven, alsook sprookjes zijn kort en vertellen de lezer of luisteraar over normen en waarden, ze vertellen een belangrijke zedenles of levensles.

We zijn er allemaal mee opgegroeid, de (teken)films van Walt Disney Pictures.
Maar wist je dat deze sprookjes veelal afkomstig zijn van eeuwenoude overgedragen volksverhalen? ‘De kleine zeemeermin’ bijvoorbeeld is gebaseerd op een sprookje dat de Deense schrijver Hans Christian Andersen omstreeks 1836 schreef. ‘Belle en het Beest’ is gebaseerd op een volksvertelling van de Franse schrijfster Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, ze schreef het verhaal omstreeks 1757. Maar ook ‘Aladdin’, om maar een voorbeeld te noemen, is een volksvertelling afkomstig uit de Indiase, Perzische en Arabische cultuur en is zelfs terug te voeren naar circa 850 voor Christus. Wereldwijde volksverhalen, sprookjes, waar wij en onze kinderen en kleinkinderen tot op de dag van vandaag van smullen.

Als je bedenkt dat we volksverhalen uit de hele wereld overdragen aan ons kroost, is het dan niet jammer dat de verhalen uit onze eigen regio tussentijds verloren gaan?

Wij, Bullseye Publishing, willen daar een eind aan maken. We zijn volop bezig met het samenstellen en schrijven van deze Limburgse volksvertellingen, om ze te bundelen in een ‘sprookjesboek’. Van ten minste elke Nederlands Limburgse gemeente zal er minstens één verhaal centraal komen te staan, om er zorg voor te dragen dat de gehele provincie vertegenwoordigd is.

Ben jij iemand, of ken jij iemand, met net zo veel passie voor regionale volksverhalen, fabels, sagen, legenden en mythen? Wil jij ook dat onze Limburgse volksverhalen op een leuke en toegankelijke manier doorgegeven worden aan volgende generaties?
Stuur dan een bericht naar: info@bullseyepublishing.nl
We zijn nog opzoek naar bijzondere regionale volksverhalen en naar (regionaal) dialect vertalers. Daarnaast zoeken we ook nog kunstenaars die bij willen dragen om het werk te verfraaien.

Voel jij je geroepen om op een andere manier jouw ervaring of kwaliteiten toe te voegen aan dit unieke project? Of wil je ons op een andere manier bijstaan of steunen? Laat het ons dan ook gerust weten, we komen graag met je in contact.

Foto: L Gielen | Bullseye Group ©

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *